Mielipidekirjoitukseni kehorauhasta

Julkaistu 15.4.2021 Kalevassa

Kehorauha on ihmisoikeus-, yhdenvertaisuus-, mielenterveys- ja turvallisuuskysymys.

Moni ei tule ajatelleeksi, että wc-käynti  voi olla niin suuri turvattomuuden kokemus, jotta sitä välttää viimeiseen asti. Monille transihmisille sekä muunsukupuolisille se on arkea, kun he joutuvat asioimaan julkisissa vessoissa, joissa tulee valita naisten tai miesten puoli. Sama pätee julkisiin pukeutumis- ja peseytymistiloihin esimerkiksi liikuntapaikoissa.

Metoo –kampanja on nostanut neljän vuoden ajan esille seksuaalisen häirinnän kokemuksia. Samalla se on sanoittanut häirinnän kohteeksi joutuneille, että se, mitä on kokenut, ei ole ok. Kouluterveyskyselyistä käy ilmi, että 8.-9-luokkalaisista tytöistä kolmannes on kokenut seksuaalista häirintää. Lisäksi on heitä, jotka eivät tiedosta joutuneensa kaltoin kohdelluiksi. Nuoret tarvitsevat tietoa, mikä on ok ja mikä ei.

Kehorauhan häirintä on merkittävä kiusaamisen muoto kouluissa- hampaat, ihonväri, paino – melkein mikä tahansa kehossa voi johtaa sanalliseen tai fyysiseen väkivaltaan ja jättää vuosia kestävät haavat. Kouluihin on luotava toimivia työkaluja väkivallan ja häirinnän ehkäisyyn ja puuttumiseen.

Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille ja on sitoutunut Istanbulin sopimuksella torjumaan naisiin kohdistuvan väkivallan. On autettava uhreja sekä tekijöitä. Oulun kaupungin tulee palkata oma työntekijä lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn ja torjuntaan.

Vähävaraisissa perheissä kuukautisköyhyys on todellinen asia. Etenkin nuorille tulee olla saatavilla maksuttomia kuukautissuojia koulun kautta, että kenenkään ei tarvitse jäädä pois koulusta puuttuvien kuukautissuojien vuoksi.

Kehorauhaa voidaan edistää monipuolisilla kuntapoliittisilla päätöksillä.

Taru Hallikainen

filosofian maisteri

kuntavaaliehdokas, Oulu

Feministinen puolue

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s